sahabat

Rabu, 9 September 2009

lirik menghina "sesuci lebaran"

Bermesra tua muda
Bantulah miskin hina
Menyambut hari mulia
Sama sama kita gembira

biase dengar bait lirik lagu di atas? mesti penah punyer...lebih2 lg nak dekat raya ni..baru saya terperasan bila dengar btul2 lagu ni...ade perkataan hina di belakang perkataan miskin...walaupun pada awalannya meletakkan perkataan "bantulah", tapi tak perlu untuk digunakan perkataan yg di belakang tu...kenapa? hina ke org miskin...??sebab yg menyanyi tu org kaya ker?tak kisah la sape yg nyanyi pon, siti nurhaliza ke, datin wannabe ker...anda semua same jer dengan orang lain n lagi miskin jika tidak membelanjakan harta ke jalan ALLAH

bulan ramadhan bulan penuh mulia...tiada yg hina tiada yg teragung2 disisi ALLAH melainkan mereka yg memperhambakan diri kepada-Nya.(saya juga amat tidak sempurna, amal pon tak cukup lg ni)

rasanya bait lagu tu amat tidak bersesuaian dilaungkan. tgk2 la yer klu nak nyanyi tu..perkara ni mungkin kecil..tapi biar la menjadi teladan kepada kita semua...

selamat beramal dan selamat menunaikan zakat...

5 ulasan:

  1. hahah sumpah baru nak post psl ni, en dah post! (haisy potong line btl laa..hahaha habisla kau pka d tolak markah =p)

    tapi betul. lirik tu memang x kena dan agak cetek pemikiran yg membuat lirik tu. kenapa msti hina? there is no such thing "kaya dgn org kaya, miskin dgn miskin. haruslah d bantu" hey kalau org miskin tu belaja btl2, lagi bejaya dan jadi org beguna dr org kaya. alaa takda maknanya la kaya dan miskin. semua sama. yg membezakan adalah material 'duit'.

    betul! lainlah kalau buat pekara yg x elok. hina tu adalah perkataan yg sgt x baik, haihhhhh.

    *btl2 x puas hati ni sbbtu post panjang hehe*

    BalasPadam
  2. wah3..sabar2..bulan pose ni...hmm..org kaya yg buat lagu ni pon mgkin msa ni mesti tak bijak lg mengarang ayat..semoga mereka makin dewasa dalm mengungkap setiap tutur kata nanti..insyaaallah

    BalasPadam
  3. Taklah. Hari tu saya nyanyi2 (suara merdu) sambil berjalan-jalan tepi pantai. Eh. Bukan. Berjalan-jalan dalam kolej. Sampai bab hina tu, saya stop. Saya ckp kt Wanie. Kejadahnya lagu ni ckp miskin hina? Hina sgt ke miskin tu. Huh. (Mengeluh-mengeluh sampai berpeluh)

    BalasPadam
  4. klu dipikir balik..ungkapan tu akan kena kt btg hidung diorg jugak, sebab mereka miskin budi bahasa....

    BalasPadam